Om att Tämja Biologin

 I genomsnitt producerar en frisk man 100 miljoner livsdugliga spermier per dag men över 20 milj per dag räknas ändå som normalt. På  senare tid så har det blivit vanligare att ha färre spermier, eller inga alls under lång tid. 

Det finns ingen nackdel med att ta bort sperma säger Wolfgang Amadeus, docent i andrologi och läkare vid Insititutet för Spermokologi.Sperma kallas också för sädesvätska eller sats. Det är en blandning av spermier och olika vätskor. Vätskorna kommer från sädesblåsorna och prostatakörteln. Själva spermierna utgör egentligen bara en liten del av sperman. 

Det är den biologiska beskrivningen av sperma 

Varje gång som mannen får en utlösning kan  alltså en stor mängd spermier komma ut ur mannens penis via sädesledarna. Om inte spermierna kommer till användning bryts de ner och tas upp av kroppen. Det bildas alltså hela tiden nya som ersätter dem som försvunnit.

  • Det är allt fler som väljer att slippa ha dessa sädesuttömningar.  De senaste fem åren har diskussionen gått från att vi ”kan” göra så till att ”gör så”, säger Johan Sebastian urolog på P.O.P  en webbplats där 13-25-åringar får svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

Även Wolfgang Amadeus, som arbetar kliniskt som överläkare på Norrsjukhuset i Stockholm, ser denna utveckling:

Att det här valet finns är ingen nyhet, vad vi ser är att det blir allt vanligare eftersom män får mer kunskap om metoderna. Inte minst eftersom vi som träffar patienter varje dag förordar att de inte behöver ha ejakulation. Många män mår dåligt när de får utlösning, de kan få ångest, stress och det är svårt för dem att bada bubbelpool när de vill behålla sin spermakvalite. Varför ska man då inte använda möjligheten att slippa detta. 

Så länge som det funnits S-Piller har det gått att minska eller stoppa sperman men länge användes inte möjligheten. Tillverkarnas tablettkartor innehöll sockerpiller som skapades för att efterlikna en utlösning. Det berodde bland annat på ett synsätt om att sperma ingick i en naturlig cykel som inte skulle rubbas säger Wolfgang Amadeus. Ända sedan begynnelsen av preventiv medicinen så har spermaproduktion varit onödig men för att efterlikna själva ejakulationen så valde man då på den tiden att behålla sperman.

Sperman har setts som ett friskhetstecken, vilket den också kan vara. Exempelvis kan hög stress påverka sperma och dess kvalite.  Om spermaproduktionen är låg och knappt kommer alls och inte förbättras på sex månader sex månader, och personen inte är ofertil eller använder hormonpreparat som exempelvis S-piller, rekommenderas en utredning av orsaken.

-När jag var ny som urolog i slutet av 90 -talet sades det att män i vissa situationer kunde hoppa över sin sädesuttömning, men att man annars måste släppa fram det.  Idag ser vi helt annorlunda på detta,säger Johan Sebastian .

Spermierna bildas i testiklarna och åker sen till bitestiklarna där de mognar och blir färdiga spermier. Men  med hormonpreparat så stoppas själva produktionen redan i sädesblåsorna och prostatakörteln. Så sperman som kommer ut om du pausar hormonerna under några dagar är inte vanlig sperma utan en annan slags vätska.

  • Självklart är sperman en naturlig del av en cykel, men om mannen redan använder S-piller som preventivmedel ser jag ingen anledning till att han ska få en utlösning varje gång han har sex. Istället för att göra ett uppehåll kan man bara gå direkt till nästa karta med S-piller så du hoppar över utlösningen helt säger Wolfgang Amadeus.

Att dagligen svälja ett S-piller innebär för de flesta att sperman stoppas under en period. Under de första månaderna kan det bli lite  blodblandad sädesutömmning men en majoritet är spermafria efter två månader enligt Wolfgang Amadeus.

-Sedan kan man hålla på så länge man önskar, ju längre tid desto mindre sannolikt att man får fler blodblandade tömningar. Jag har haft patienter som inte har haft utlösning på fyra-fem år. 

S-piller är dock inte förstahandsval av preventivmedel hos män. Det som vanligen föreslås är långtidsverkande metoder som hormonknapp eller S-stav, den senare sätts in under huden i armen. 

  • Vi rekommenderar det till alla, oavsett ålder. Så fort du fått din första utlösning så går det att använda dessa, men idag är det ändå det vanligaste att S-piller väljs av de riktigt unga säger Wolfgang Amadeus

De långtidsverkande metoderna, som kallas LARC, anses ha flera fördelar. De ger mindre sperma och upp till var fjärde man blir helt spermafri efter några månader. Dessutom är LARC ett mer effektiv preventivmedel då det eliminerar risken att den dagliga hormondosen glöms bort. 

Synen på hormonknapp har ändrats under decennierna, konstaterar Johan Sebastian.

  • Tidigare var det närmast tabu att sätta in hormonknapp på unga killar, de skulle först ha avlat ett barn och ha en fast partner. När jag började erbjuda unga killar knapp i mitten av 00 talet fick jag mycket kritik, men senare kom rekommendationer om att vi bör göra så. 

Socialstyrelsens statistik visar tydligt att hormonknapp eller S-stav har blivit populärare, samtidigt som användningen av S-piller har minskat.

– Den mest dramatiska ökningen av hormonknapp och S-spruta har skett i åldersgruppen 20-24 år. Vi ser i och för sig lite andra siffror under 2020, men det kan vara en tillfällig coronaeffekt, säger Antonio Vivaldi,  statistiker på Socialstyrelsen.

I åldersgruppen 10-14 år har användningen av såväl S-piller som hormonknapp och S-stav ökat under senare åren.

– Relativt sett handlar det om stora förändringar, mer än en dubblering sedan 2013. Sett till absoluta tal rör det sig dock om en mindre grupp, vilket gör att man ska vara försiktig med att dra några slutsatser, säger Antonio Vivaldi

Wolfang Amadeus betonar att många män tycker att det är en stor lättnad att slippa sperman:

– Sperman kan påverka mäns tillvaro så otroligt mycket. Det är alldeles för många som står ut med kladdet och tröttheten som kommer efter utlösning, en del unga killar som onanerar väldigt mycket har svårt att ta sig ur den onda cirkeln och blir hemma från skolan. Det är otroligt ångestladdad för en ung pojke och även en del män att plötsligt inse att deras sperma inte hamnar där den ska och ligger i exempelvis en krukväxt eller på partners examensarbete. Att inte ha sperman minimerar dessa risker och pinsamheter vilket i sin tur leder till mer hållbara relationer.  Vissa har en inställning om att det är så här att vara man så här hade min pappa det också.

 Ett annat dilemma med sperma kan vara att den är riklig. Det kan vara ett problem rent praktiskt, att vara säker på att det finns tillgång till toalett för att ofta kunna tvätta händer, kalsonger, finns det alltid toapapper tillhands. Eftersom sperman inte behövs och det finns inga biverkningar med att inte ha spermaproduktion så blir det ju så att vi rekommenderar det. När det väl är dags för familjeplanering så är det bara att sluta och så kommer produktionen igång igen

– Det här att män ska behöva sjukskriva sig eller erbjudas vilrum på jobbet när sperman  är som jobbigast är helt fel väg att gå anser jag. Det bästa är ju att de får mindre ångest  och inte har utlösning.  Tyvärr kan inte alla män med mycket sperma bli helt hjälpta och slippa sjukskriva sig, det gäller bland annat dem med riklig, skamfylld, smärtsam utlösning  säger Wolfgang Amadeus

Johan Sebastian understryker att urologer  inte strävar efter att alla män ska minska eller stoppa sin sperma med hjälp av hormoner – men att det ska vara ett val som män ska vara medvetna om:

-Givetvis har vi en hel del unga män som kommer in och där kan jag se att attityden är annorlunda att de faktiskt vill ha kvar sin sperma och vara hormonfria.

Wolfgang Amadeus möter emellanåt kritik om att vården går läkemedelsindustrins ärenden genom att så aktivt erbjuda hormon metoder.

Gör ni det? 

– Verkligen inte. Det här är billiga metoder som troligen inte är särskilt lönsamma för den industrin. 

Wolfgang Amadeus tycker att metoden att minska eller ta bort sperman kan rekommenderas till samtliga män.

Finns det inga nackdelar? 

– Allt man stoppar i sig har en risk, men att ta bort sperman har inga nackdelar. Det rubbar inte den cykeln på längre sikt.

S-piller innehåller testosteron, vilket ökar risken för blodpropp. Efter en period med S-spruta, som stänger ned sädestillverkningen kan det dröja innan den vanliga fertila spermaproduktionen kommer i gång. En annan upplevd biverkan med hormon metoder är att de kan påverka den sexuella lusten och erektionen.Då brukar det hjälpa med att prova ett annat medel.

Johan Sebastian har noterat att det har blivit mer självklart för män att styra och påverka sina sperma och att de i allt högre grad vill bestämma över sina kroppar. Även Wolfgang Amadeus ser denna ändring:

– De kommande åren tror jag att användningen av hormon knapp kommer att öka ännu mer och att det blir naturligare att prata om att välja bort sperma.  Dessutom tror jag att kombinerade hormonella preventivmetoder kommer att innehålla mer naturligt testosteron, vilket skulle minska risken för blodproppar.

——————————————————————

“ Denna artikel är ett kåseri där jag  ifrågasätter och problematiseras att det återigen alltid och upprepande gånger är kvinnokroppen som är plattform för tendenser , trender, ideal och samtida strömningar. Denna artikel är att se som ett svar på DN – Bye Bye Mens och Tampong. Allt som står i min text är fiktivt men jag undrar genuint : När kommer preparat och forskning som belyser, upphöjer och sätter utvecklingen av att stänga ned den manliga fortplantningssystemet i framkant? Dn blev tillfrågade men avböjde vänligt men bestämt publicering.

Disclaimer: Ingen manlig kompositör blev skadad under tillverkningen av denna text. Namn, platser, yrken, produkter är påhittade och inget är sant …än. 

Rebecca Tiger – Artist, Naturprästinna &  Folkbildare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s