Månblod

Månfaser: Kartläggning av din cykel
Kvinnor har tittat på himlen för ledtrådar om vår fertilitet i alla århundranden och det tros även att de första kalendrarna skapades som ett resultat av att kartlägga ägglossning och menstruation. Eftersom måncykeln varar 29,8 dagar är det nästan identiskt med kvinnors menstruationscykler. Genom att kartlägga din mens och kroppens, knoppens förändringar under hela månaden får du en bättre uppfattning om när du ska ha din lingonvecka och du får en tydligare förståelse för din kropps unika rytm. Följ din cykel   – när du blöder, när du upplever PMS eller PMDD-symtom, och ungefär 14 dagar senare när du är ägglossning och allt däremellan. – skriv i en bra bok,  kalender eller dagbok. Synka sedan detta med månen, vart är hon i din cykel?

Nymåne vs Full Måne Blödning
Vad kan din kropp berätta för dig? Efter att du hållit koll på kroppscyklerna i några månader kommer du att veta om du brukar få mens  runt nymånen/mörkermåne – i början av månens cykel – eller vid fullmånen, vilket är slutet på månadens måncykel eller vid tillväxande halvmåne eller avtagande halvmåne eller kanske vid perioder däremellan. Det finns ingen korrekt månfas att blöda med. En del tycker att det vore optimalt att anpassa mens till nymånen, eftersom mörkmånefasen är så nära förknippad med vila och tillbakadragande för egenvård. Personligen så tycker jag det mest intressanta är att se hur jag reagerar med månen och hennes faser.

Enligt Miranda Gray, författare till Red Moon-Understanding and using the creative, sexual and spiritual gifts of the menstruationscycle så finns det två traditionella menstruationsmönster. ”White Moon” blödning att en menstruerar med nymånen och har ägglossning vid  fullmånen och ”Red Moon” -menstruationen, blödning vid fullmånen och ägglossning vid nymånen. Din menstruation kommer att gå in i bägge cyklerna under ditt liv så det är otroligt intressant och finns mycket kunskap i att vara medveten om sitt samband med månen och sin egen cykel. V

White Moon: Om din kropp följer en White Moon-cykel,  blöder du under  ny eller avtagande månen. Enligt biodynamiskt jordbruk är jorden som mest fertil under fullmånen (när du har ägglossning) är denna cykel mest traditionellt kopplad till fertilitet och moderskap. Om du är en ”White Moon” -kvinna, kommer du troligen att känna en ökning i din intuition under denna tid, och du kommer att känna en längtan att dra dig tillbaka för självreflektion Med andra ord, du har gett månaden allt du har och nu behöver du vila och få tillbaka din kraft.

Rödmånen: Denna cykel följer fullmånen, vilket betyder att din kropp blöder under tillväxande  eller fullmånen och du är mest fertil under nymåne eller avtagande måne. Eftersom denna månfas energi är väldigt extrovert, livfull och kreativ, så blir man kanske rädd att man inte ska orka hålla den kraften under blödning. Oroa er inte. Det kan ni. På förmödrarnas tid var den röda måncykeln associerad med shamanism, prästinnor och helande. Kvinnor som blöder med fullmånen sägs kunna fokusera sina ”mörkare” och mer kreativa menstruationsenergier utåt, snarare än inåt, för att ge kraft, näring och kunna delge sin kunskap till andra från sina egna erfarenheter.

Växande måne:

Om du blöder vid växande måne så kallar hon dig att använda din cykel till att utforska, upptäcka, leka, gå på äventyr, gå vilse. Testa saker du velat pröva, läs en bok om något du är nyfiken på eller längtat efter, ta den där kursen som du skjutit upp för att den inte kan prioriteras.  Omge dig med kvinnor som inspirerar dig, både IRL men även bland podcast och film etc, hylla dem. Övning: Testa nya vägar hem, testa ny mat utan att veta vad det är, klä på dig in en annan ordning, ring en vän du inte träffat på länge och bestäm date.

Fullmåne:

Hon kallar dig att använda din kraft, din erfarenhet och din styrka, allinera dig med henne och få fullt fokus. Lys med dina idéer och kraft, dina önskningar och manifestationer är här för att de ska hända. Hon kallar dig att gå inifrån och ut, låt världen veta om vad du sysslar med. Hon kallar dig att ” take action”. Använd din vrede, till helig vrede och utifrån det börja skapa, låt din ilska bli din gnista och din eld. Dags att du föder fram det du funderat på och önskat för.  

Avtagande måne

Om du blöder under denna måne så kallar hon dig att se över och ta hand om dina önskningar. Ge dem den näring de behöver, se till att de har de bästa förutsättningarna för att lyckas. Hon ber dig ta hand om de önskningar du hade under fullmånen och hon ber dig att närvara vid dess förverkligande. Använd den information du får när du blöder under denna måne, du är hennes budbärare, portalen är öppen. Se över alla möjligheter, börja nätverka, se till att planen är hållbar och inte för tidsoptimiskt eller börjar i fel ände. Praktisk kunnande. Närande och styrka till de groende idéerna.  

Nymåne/Mörkermåne

Hon kallar dig att gå in i dig själv. Ta hand om dig själv, din själ och din kropp. På fullaste allvar, vad behöver du just nu? Använd nätterna till att sova och gå in i drömtid, lyssna på dina drömmar. När du blöder vid en mörkermåne så har du automatiskt en fot i vår värld och en annan fot in i det stora tomma, the void, evighet, under medvetna, den kosmiska livmodern/skötet.  Du kan ta vara på information från det som varit och det som kommer att komma. Var stilla, var i tystnad, lyssna till dig själva och din visa kvinna inom dig, hon kommer guida dig.

Början på din resa in i det heligt feminima mysterierna. Hon hör oss. Har hon alltid gjort. RRRRROOOOArRRRR

126magi

Hur kan man synka sin cykel till månen?
Nu när du har mer koll på din cykel lite bättre så kanske du föredrar att blöda med den nya mörka månen och har ägglossning med den ljusa fullmånen.

Ljuset och mörkret
Självklart spelar ljus en stor roll i våra kroppars naturliga rytm med smartphones, datorer, tv och konstgjort ljus är det inte konstigt att vi helt tappat den. Det första steget för synkronisering är att jobba med dina sömnrutiner. Ha det ljust hemma på dygnets ljusa timmar och mörkt under natten. Under dagen försök att bära solglasögon så lite så möjligt – särskilt under ägglossningen – och ha ett mörkt eller mjukt dimmat ljus på natten

Månsken spelar en stor roll i vår månadsrytm, oavsett om du bor i staden eller på landet. Att sova med en 100 watt glödlampa på under fem till sex dagarna under fullmånen – och sedan sova i fullständigt mörker resten av månaden – kan reglera menstruationen. Men att bara söka upp och vara i naturligt månsken är otroligt hälsosamt och ger en massa energi och insikt.  Ge dig själv tid att verkligen uppskatta syster måne i sitt fulla sken. Häng  utomhus, gå en månskenspromenad, gör en ceremoni, sov med uppdragna rullgardiner under fullmånens fem ljusa nätter.
Oavsett när på året se till att öppna upp och släpp in naturen i ditt hem, i ditt sovrum. Känns luften som strömmar, hör fåglar, träd och vind. Kom närmre naturen.

Gå in i det Röda Tältet
När du menstruerar är det väsentligt att du ger dig själv tid, ser till att du får den tid eller helt enkelt tar den tid som du behöver för att ta hand om dig själv när du har din mens. De tre första dagarna av en menstruation är riktigt intensiva med energier som tar kraft från andra sysslor. Kolla om du kan få jobba hemma, sjukskriva dig eller avbryt planer som stressar. Lyssna på vad din kropp behöver, vill du vara själv har du rätt att vara själv, vill du gå ut och festa med vännerna kör på, kvällen är din, vill du ligga när du blöder så är det en okej känsla, vill du inte ligga och vägrar fysisk kontakt så är det också det en helt berättigad känsla. Hormonerna kan härja. Bara för att det en månad var ensamhetslängtan så betyder inte det att det alltid är så. För dialog med dina nära och be om förståelse, kräv ditt utrymme och täck upp för dina behov.