Om Snippsauna

Att ånga är en billig och enkel metod du kan göra hemma. 

Om du har en gammal stol ta bort sitsen . Där under sätter du din ångningspotta. Om du har en stol utan sits så ska baljan placeras stabilt på golv så du ej bränner dig eller golvet, beroende på stl på kastrull, din vulvas känslighet så får du se vilket avstånd du ska ha. Eller, sitt på golvet, gör ett hukbad. Ta en liten balja, kastrull, potta. Du ska kunna sitta bredbent på huk eller på knä över baljan. Mjuka kuddar eller tunn matta på golvet. Prova dig fram till en bekväm sittställning innan du börjar blanda ihop örtvattnet. En del testar att ånga i toaletten.

Så här ångar du

Förberedd örtblandningen. Ta en kastrull och fyll med vatten. Lägg i örterna i kallt vatten, sjud upp, se till att det inte stormkokar.  Klä av dig på underkroppen.  Svep en filt runt om dig. Sätt dig över baljan med filten svept runt underkroppen/stolen. Filten ska bilda ett tätt, värmande tält som håller ångan inne.  Låt det ta lite tid att hitta en bra position som ger maximal exponering av ånga mot vulvan, vagina, anal och urinrör. Somliga vill svanka, andra sitter väldigt bredbent.

Sitt i max 30 min, en del ska bara ånga max 10 min, en del bara 2 min. Var snäll mot henne och pusha dig aldrig utan lyssna. Det ska aldrig någonsin brännas eller klias efteråt, då har du suttit för varmt. Hur ofta och hur länge är väldigt individuellt. Om du är osäker och vill veta mer hur just du ska ånga för att få ut det bästa av Snippsauna så kan du boka en tid med mig som rådgivare och handledare.

Ånga ej vid mens. Ånga ej när du är gravid. Ånga ej om du har haft blödningar från underlivet som du ej vet vad det är. Ånga ej mitt i pågående infektion.

Om du är osäker och vill komma igång men tycker att det är för dyrt med konsultation just nu – spana in mina webinarier om Snippsauna.

Örter

Välj en ört du känner dig dragen till. Ta några av de jag tipsar om här på sidan. Är du osäker på vilka örter du ska använda så här jag skapat tolv olika blandningar som du kan välja mellan. Webshop

Jag arbetar huvudsakligen med örter från Norden, till stor del från Södermanland där vi bor och verkar. Örter plockar jag själv i sin vildhet och jag fyller på där det saknas med ekologiska örter. Att inspirera till att återknyta med örterna och dess läkekunskap, plocka, skörda och ta hand om örterna är en drivkraft. För det är det som är det vackra med snippsauna, det är bara varmt vatten och örter, moder jords finaste gåvor som vi släpper in i våra underliv. 

Kom ihåg att visserligen kommer örter från moder jord med sina gåvor men de besitter alla olika sina olika magiska läkeegenskaper och det som är rätt för en person kanske inte passar en annan. Vi har skapat tolv olika blandningar som vi säljer i webshopen.

Det finns flera tillfällen där man inte får ånga. Då det kan vara skadligt. Hör av dig till mig eller någon annan som vet innan du vill ånga.

Vad snippsauna KAN vara bra för:

 • Att våga bli ett med sitt underliv, livmoder, womb och därmed stärka sin egen kraft, sin feminina identitet och kontakt med sitt ursprung. Till skillnad från att kön är något som bara sitter under naveln och gör sin grej
 • Att ta sig tid att ta hand om sitt underliv och ge det välförtjänt fokus, välförtjänt återhämtning och paus.
 • Att ge stöd och lindra olika underlivsproblem
 • Att motverka mot smärta och kramper vid ägglossning och mens
 • Motverka PMS
 • Ge stöd till oregelbunden menstruation, utebliven menstruation, utebliven ägglossning, kort/lång menscykel.
 • Blödningar under cykeln, rikliga blödningar
 • Läka ärrvävnad , rena livmodern och stärka kroppen efter förlossning
 • Motverka klimakteriebesvär såsom nattsvett, vallningar och torra slemhinnor
 • Att ge stöd för kropp och sinne att läka trauman.
 • Släppa spänningar i bäckenbotten
 • På grund av ökad blodcirkulation kan ge mer libido och lust
 • Hjälpa kroppen att läka cystor, myom, polyper till viss uträckning
 • Öka kroppens egen fertilitet genom balans av hela menscykeln
 • Att göra en Snippsauna tillsammans med andra kvinnor är väldigt läkande. Det stärker gemenskapen att sitta tillsammans i cirkel. Att skapa ett säkert space att få prata och samtal om underlivet i trygg miljö. Många tycker den här tanken är fullkomligt galen men det tänker jag bara är ett resultat av vi lever i ett sjukt individualiserat samhälle där kontakt med livmoder, vagina är något vi lättsamt skämtar bort men egentligen finns en innerlig längtan till intimitet, samtal och förening.

Den vanligaste kritiken

Är att ångning är farligt och för att det skulle vara fel att rengöra underlivet som klarar så bra att rengöra sig själv. Absolut, både vagina och livmodern rengör sig själv men så som vi lever just nu, den livsstil vi tillämpar ger inte optimal förutsättning för dessa organ. Hals och näsa är även de självrengörande organ som ibland får lite stöd för att kunna göra sitt jobb. Så varför skulle inte Snippan få det? En snippsauna handlar inte alls om tvätt. Även om den vanligaste effekten är att du känner dig fräsh, luktar gott och blir fuktig. Det är framförallt stärkande kärleksfull metod med välgörande läkeväxter. Finns även kritik att du kan bränna dig och Ja, du kan bränna dig precis som du kan bränna dig på en kopp the som är för varm. Med rätt teknik brukar en klara av att dricka sin kopp te trots hetta. Och märker du inte att du bränner din vagina, då finns ett underliggande problem som är väldigt väldigt allvarligt. Att du inte känner något i din vagina.

FYI för alla som behöver studier, bevis och fakta. Inget av det jag skriver kan jag bevisa vetenskapligt genom västerländska kliniska studier. Jag kan dock referera till över 700 fallstudier gjorda på kvinnor, en studie i post partum, kliniska studier gjorda på tre sjukhus i Korea, tre sjukhus i Slovenien, en studie gjort på prostata besvär med manliga deltagare samt den muntliga tradition som metoden överlevt tack vare. Om någon vill sponsra en klinisk studie om ångning och vaginal/bäckenbottens hälsa så är jag väldigt gärna med och samarbetar. (studier finns under fliken vittnesmål)

Samtliga bilder tagna av Jannica Honey